Събития
Процедури

КАЛЕНДАР

STARTUP EUROPE WEEK SOFIA 2018 ДУХЪТ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ

 

 

STARTUP EUROPE WEEK SOFIA 2018

ДУХЪТ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ

 

За трета година в София се проведе пан-европейската инициатива Startup Europe Week, посветена на предприемачеството. Събитието направи преглед на предприемаческата екосистема в София, събирайки представители от министерства и правителствени агенции, представители на инвеститори, подкрепящи и образователни програми за предприемачи в различни сцени от развитието на тяхната идея.

Инициативата традиционно се подкрепя от Представителството на Европейската комисия в България и бе открито от неговия ръководител г-н Огнян Златев. Г-н Игор Тасич, основател и главен изпълнителен директор на Startup Europe Week поздрави българската публика, обяснявайки значението на единството в изграждането на европейската предприемаческа екосистема и придаването на реална европейска перспектива на местното събитие.

 

В програмата тази година, както и в предходните две издания беше включено представяне на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 /ОПИК/ и останалите инструменти, насочени за подкрепа на стартиращи предприятия, управлявани от Министерство на икономиката. Беше обърнато внимание на инвестиционната стратегия за повторно използване на рециклираните средства от Инициативата JEREMIE от програмен период 2007-2013 и съчетанието им с инструментите за финансов инженеринг, предвидени за програмен период 2014-2020. Голям интерес сред присъстващите предизвикаха и грантовите процедури за стартиращи предприятия, които са на разположение на младите предприемачи по ОПИК.

Най-значимите инвеститорскии, образователни програми и организации, подкрепящи предприемачеството - Фонд на фондовете, Endeavour, Единадесет, Асоциация на Българския рисков капитал, Founder Institute, Start It Smart, EDIT.BG - представиха възможностите, които предлагат на начинаещи и напреднали предприемачи.

 

Повече информация за събитието може да откриете тук